Tips voor iedere improvisatieacteur om direct op te staan, wanneer de theaterdocent dit vraagt.

“Mag ik drie spelers op de vloer.” Je ademhaling stokt. Angst voor de speelvloer of het onbekende. Iedere (improvisatie)acteur herkent dit. Toch lijken sommige spelers direct op te staan en jij voelt nog een rem. In deze blog geen tips over hoe je een mooie scène moet spelen, maar tips over hoe je moet opstaan om überhaupt  te beginnen aan een scene.

Het lijkt je wel leuk…  Maar opstaan, dat is het probleem. Het kan zijn dat:

  • Je niets onderneemt, omdat je niet weet hoe en daarom van te voren al blokkeert.
  • Je vooral denkt te genieten van anderen op de speelvloer. Een leuk publiek is ook belangrijk.
  • Je kieskeurig bent in wie je tegenspeler is. “Als Frank ook opstaat, dan…”

Het grootste obstakel zijn jouw verwachtingen en overtuigingen. Beide zijn vergif voor jouw spelplezier.

Laten we samen een dialoog voeren:

Jij: Ja, maar / Ik ben niet grappig genoeg / Ik ben niet ad rem genoeg / Ik ben niet zo goed met woorden of bewegingen / Ik vind dat ik dat niet kan / Ik ben niet zo creatief en/of theatraal.

Ik: Ja, dus?

Jij:  Ik ga toch niet opstaan en een lelijke scène spelen?

Ik: Jawel!

En graag zelfs. Door te spelen kan je ook jezelf hierover verwonderen en verbazen. Wat is nou eigenlijk een lelijke scène? En waarom vind jij dit lelijk? Door te starten met wat voor jou lelijk is, kan je groeien naar wat jij mooi vindt.

Begin met jouw verwachtingen zo laag mogelijk te houden. Het is misschien de verwachting van een groot applaus aan het eind wat je nu afremt om op te staan. Applaus kan gezien worden als een drug. Zodra je het hebt ervaren, wil je eigenlijk altijd dezelfde mate van applaus krijgen.

Mogelijk heb je zelf al een keer een scène gespeeld waar het publiek lovend over was of hebben andere spelers net het publiek laten lachen. Jij wilt dit dus ook (weer). Door hieraan te denken start je met het eind, terwijl je nog met het begin moet beginnen.

Houd je verwachtingen zo laag mogelijk. Het gaat je echt helpen door jezelf niet te serieus te nemen, niet grappig of ontroerend te willen zijn, niet te spelen op de kant (letten op het publiek, red.), maar gewoon jij de acteur die opstaat om te spelen. Een acteur die geniet op het podium is sowieso het fijnst om naar te kijken. Theatraliteit floreert als het plezier uitstraalt. Als je van jezelf iets moet, zoals een leuke scène neerzetten, dan wordt het nooit leuk. Want iets moeten is niet leuk. Als je wilt beginnen, sta op, vind het leuk en leg de lat laag.

Het geeft helemaal niets dat je moeite hebt met opstaan. Dit zegt ook helemaal niets over jouw talenten of kwaliteiten als acteur. Het is wel goed om te onderzoeken welke overtuigingen of verwachtingen je afremmen. Verder staat er nu niets meer in de weg om met z’n allen de vloer op te rennen als de theaterdocent dat vraagt. Gretigheid om te spelen en geen angst meer voor de speelvloer!

BO!NK Theaterschool geeft lessen in theater aan jong & oud.

25 januari 2021 start een improvisatiecursus van 15 weken voor volwassenen.  https://www.boinktheater-school.nl/uncategorized/nieuwe-improvisatiecursus-vanaf-4-januari-2021/